Hozzávalók a brokkoli krémhez:
- kb 3 ek extra szűz oliva olaj
- 3-5 gerezd fokhagyma (lehet nyers, hiszen meg fogjuk főzni az ArtMixben a mártást)
- 20 cm hosszú póréhagyma
- fél fej brokkoli, rózsáira szedve
- só (lehet füstölt is)
- chili
- bors
- 2-3 ek fehér bor
- 3 ek pirított kesudió
- 1,5-2 dl rizstejszín
- 1 dl tisztított víz
- opcionális: 10 dkg növényi sajt
- opcionális: 2 ek sörélesztő pehely
Elkészítés:
Minden alapanyagot az ArtMix blenderbe helyezünk, és a forró szósz programon készre főzzük.
Serpenyőben, a tűzhely tetején sült, fokhagymás, fűszeres lepénykenyérkék:
Hozzávalók az alaptésztához:
- 300 g liszt
- 5 g száraz élesztő
- 160-170ml víz
- 2 tk cukor
- 1 tk só
- olaj a sütéshez
- 1 tk fokhagymapor
- opcionális: egy marék zöld fűszer
Elkészítése:
A lepénykenyérkék tésztájának hozzávalóit egy nagy keverőtálban összekeverjük (ha szeretnénk, magokkal, zöld fűszerrel ízesítjük a tésztát), alaposan megdagasztjuk, majd legalább 30 percet (több is lehet) kelni hagyjuk. Amikor megkelt, a tésztát 7-8, egyenlő darabba vágjuk, egyenként átgyúrjuk, kinyújtjuk, majd felhevített, kiolajozott serpenyőben, egyik oldalát fedő alatt, másik oldalát fedetlenül megsütjük.
Párolt zöldségek hozzávalók:
- 2-4 szál sárgarépa
- 0,5 kg burgonya
- 0,5 fej brokkoli, rózsáira szedve
- 10 cm kakukkfű
- 2 db zsályalevél
Elkészítése:
A zöldségeket konyhakész állapotba hozzuk (hámozunk, rózsákra szedünk, burgonyákat 4-be vágjuk, répát hosszába, majd félbe). Egy főzőedényben (amire passzol a szűrőedény) vizet forralunk, majd amikor a hőmérséklet a tetőfokára hágott, a szűrőedénybe halmozzuk a zöldségeket, a friss zöldfűszerekkel, csipet nagyszemű sóval a tetejükön. Ressre pároljuk mindnyájukat, majd a burgonyákat egy forró serpenyőben, sóval, borssal, további kakukkfűvel pirosra pirítjuk.
Tálalási tipp
A sült, párolt zöldségeket leöntjük egy tálban a mennyei, fűszeres, csodálatos brokkolikrémmel, majd a friss, ropogós, illatos kenyérrel kitunkoljuk, egy-egy falat zöldséggel remek előételünk lesz.
Veganeeta