Shopping cart icon

Abonyi Orsi: Élelmiszerbiztonság – tartósan, okosan!

Abonyi Orsi: Élelmiszerbiztonság – tartósan, okosan!
Szia, Üdvözöllek ismét! Először is engedd meg, hogy boldog 2024-es évet kívánjak neked! Ha jól sejtem, az elmúlt egy-két hétben sokat foglalkoztatott a tavalyi év lezárásával, és az idei év minél pontosabb, hatékonyabb megtervezésével, és ha jól sejtem, lehet egy-két régi-új fogadalmad is idénre. 
 

Sőt, azt hiszem, mentalistának sem kell lennem ahhoz, hogy jó eséllyel megtippeljem, hogy az idei kiemelt fogalomtárad között volt olyan, ami az egészséggel, egészséges életmóddal, akár fogyókúrával, mozgással kapcsolatos, ugye?

Arra gondoltam, hogy most egy picit más irányból szeretnék ezekben segíteni neked, ami újabb lendületet adhat az új szabályok betartásához, hiszen a nap végén a cél mégiscsak az, hogy egészségesebb légy.

Az egészség igen sok vetületű, és bizony vannak olyan területek, amit hajlamosak vagyunk néha kicsit félvállról venni: ilyen lehet például az élelmiszerbiztonság is.

elelmiszerbiztonsag_blog_fridge.jpg

Mi a helyzet az elpakolással a kasszánál? Vigyél magaddal több szatyrot, zsákot, és már a pénztárnál próbáld külön tenni a zöldségeket és gyümölcsöket, külön a szárazárut, és külön a hűtős termékeket, ezzel sok időt nyerhetsz otthon a bepakoláskor.

 

2. Hová is pakolj?

A gyümölcsöket és a zöldségek egy részét nem kell hűteni, például a paradicsomot, paprikát sem. A hagymát se tedd a fridzsiderbe, és a krumplit semmiképp! Ezutóbbi kettőt minél sötétebb helyen tárold, egymástól elkülönítve.

Az uborkát, gyökérzöldségeket hűtőben vagy azon kívül is tárolhatod. Ha a hűtőt választod, fontos, hogy megtisztítva, egymástól elválasztva, akár papírtörlőbe csomagolva tárold ezeket a zöldségeket.

Alapvetően érdemes figyelembe venni a hűtőgyártók javaslatát: az alsó zöldségtárolóba helyezd a zöldségeket, de a zacskós keverékek már ne ide kerüljenek!

 

A tojást nem kell hűteni (kivéve, amikor az átlaghőmérséklet meghaladja a 25 C fokot). Ne is mosd meg, hiszen felhasználás előtt vízpróbával könnyen meg tudsz bizonyosodni a frissességről.

elelmiszerbiztonsag_blog_tojas_frisssesseg.jpg

A készételek mindig a leghidegebb pontra kerüljenek a hűtőben, hogy a csíramentesség minél tovább biztosított legyen, de 1-2 napon belül fogyaszd el ezeket. Lehetőség szerint ne keverd össze a pörköltet a körettel. Ne feledd: a tejes, tejfölös, tejszínes ételek különösen romlékonyak, de a gabonafélékkel is éppúgy légy óvatos. Sőt, a gomba is hűtőbe való!

elelmiszerbiztonsag_blog_tojas_frisssesseg_teszt_viz.jpg

3. FIFO

Kövesd a FIFO – first in-first out stratégiát, azaz mindig a legkorábban vásárolt terméket használd fel előbb – ezt az elvet tartsd a saját konyhádban is: a boltban is figyelj a lejárati dátumokra, és így kerüljenek be az élelmiszerek a kamrába, spejzbe, a hűtőbe. Ne pakolj rá a már meglévő termékekre. A liszt vagy zab kerüljön a sorban leghátra. Biztos, ami biztos, rendszeresen leltározz.

 

4. Minőségmegőrzési idő és eltarthatóság

Beszéljünk két nagyon fontos fogalomról: a minőségmegőrzési időről és az eltarthatóságról

Minőségmegőrzési idővel a hosszabb ideig eltartható, alacsony nedvességtartalmú, vagy valamilyen tartósító eljáráson átesett (konzerv vagy fagyasztott) élelmiszerek rendelkeznek. Ez a fogalom azt jelenti, hogy az adott dátumig a gyártó garantálja a termék minőségét ízben, állagban, de nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy BONTATLAN termék a minőségmegőrzési idő után ne lenne fogyasztható – erről mindig egyedileg döntsünk.

Fogyaszthatósági idejük a rövidebb lejárati idővel rendelkező élelmiszereknek van, ilyenek a tej, és tejtermékek, húsok, húskészítmények, készételek, desszertek, cukrásztermékek, fagylalt, stb. A fogyaszthatósági idő lejárata után a terméket forgalmazni tilos, és elfogyasztani sem ajánlott (kivéve persze, ha mondjuk szándékosan savanyítod a tejet, tehát olykor ez sem fekete-fehér kérdéskör).

 

5. Tiszta kéz

Végül, de nem utolsó sorban… A covid elvileg megtanított minket erre, de sosem baj, ha elismételjük: ugye nem felejtesz el kezet mosni? Tudod… kosarat fogdostál… autóba, buszra ültél. Első dolgod legyen otthon a kézmosás!

Ezeket az apróságnak tűnő, mégis igen fontos dolgokat betartva sokat tehetsz saját és családod egészségének megóvásában! Te is odafigyelsz minderre, vagy olvastál olyat, amiről hajlamos vagy néha megfeledkezni?


Közzétéve: 2024. 01. 12. 16:31:18 Szerző: Zepter International | 0 hozzászólás
Zepter Konyha
Megosztás:
Zepter logotype A termék sikeresen a kosárba került! Bags Tovább a kosárba