Shopping cart icon

Interjú Abonyi Orsi dietetikussal és táplálkozástudományi szakemberrel az élelmiszerbiztonságról

Interjú Abonyi Orsi dietetikussal és táplálkozástudományi szakemberrel az élelmiszerbiztonságról
A Zepter Magyarország azt tűzte ki céljául, hogy társadalmi felelősséget vállal az elhízottság elleni küzdelemben és korszerű, egészséges életmódra hívó megoldásaival felveszi a harcot az elhízottság ellen.

Célunk, hogy minden most induló háztartáshoz eljussunk az egészséges főzési technológiánkkal és megoldásainkkal.

Ennek érdekében dolgozunk együtt olyan szakemberekkel is, mint Abonyi Orsi dietetikus és táplálkozástudományi szakember. Június 7. az élelmiszerbiztonság nemzetközi világnapja. Ebből az alkalomból őt kérdeztük, hogy mondja el szakértői véleményét a témában.

"Miért kell beszélnünk az élelmiszerbiztonságról? Miért szükséges még egy világnapot is erre kinevezni? Hiszen alig van olyan termék a Földön, amely jobban ellenőrzött és szabályozott, mint az élelmiszer.


Ha az egészséges táplálkozásról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a biztonság, a biztonságosság témáját, hiszen, ha nem ügyelünk az élelmiszerek termesztése, gyártása, előállítása során minderre, akkor opcionálisan betegségek megjelenésével nézhetünk szembe. Az élelmiszerbiztonság folyamatainak, rendszereinek és szabályainak köszönhetjük, hogy az élelmiszerek fogyasztásakor elkerülhetőek az egészségkárosító folyamatok, például különféle baktériumok, vagy toxinok jelenléte miatt az adott élelmiszerben.

Azt gondolom, hogy ez a mi oldalunkról – a fogyasztók oldaláról is fontos, hogy tudjuk, bízhatunk az adott élelmiszerekben, ha ismerten komoly szabályozásoknak kell az élelmiszereknek megfelelni, nagyobb bizalommal emelhetjük le a termékeket a boltok polcairól, ugye?

Ezek a szabályozások mind országos, mind EU-s szinten fontosak és érvényesek, és igen komolyan ellenőrzöttek is, többek között a Nébih, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által.


Manapság már egyre többen szenvednek ételallergiában, vagy valamilyen intoleranciában. Ha az élelmiszerek biztonságosak, akkor ez mitől lehet?

Ez teljesen más vetülete az élelmiszereknek. Genetikai, környezeti, de életmódbeli tényezők is szerepet játszhatnak, sőt, szeretném a legfontosabbat kiemelni, hogy „nem mind arany, ami fénylik”, azaz nem minden tünet, panasz mögött áll ilyen jellegű probléma. Sőt, sok esetben az öndiagnózisok, helytelenül, ok nélkül elvégeztetett felesleges vizsgálatok miatt gondolják ezt magukról az emberek, és diétáznak nem megfelelően, vagy akár feleslegesen. Mire is gondolok?

Például a különféle IgG alapú intolerancia vizsgálatokra, amik egyáltalán nem bírnak diagnosztikus értékkel, csupán a szervezet aktuális állapotát mutatják, egy természetes immunitást, nem pedig „túlreakciót”.


Sokszor hallunk 'ételhamisításról' is, közismert példa a méz, vagy az különféle alkoholszármazékok. Dietetikus szemmel nézve ezekről érdemes tudni és cselekedni a fogyasztóknak?

Az ételhamisítás olyan sajnálatos gyakorlat, amikor az élelmiszereket szándékosan rossz minőségű vagy hamis összetevőkkel készítik, hogy csökkentsék az előállítási költségeket és növeljék a profitot, vagy bizonyos tulajdonságait, például a származási helyét valótlanul tüntetik fel.  Gyakorta találkozhatunk ezzel méz, olívaolaj, vagy például borok esetében, de fontos tudnunk, hogy az, hogy úgy érezzük, az élelmiszerbotrányok egyre gyakoribbá válnak, egyrészt a jobb, pontosabb ellenőrzés, másrészt az információ egyre gyorsabb terjedése miatt is van.

Mit tehetünk az ételhamisított termékek elkerülése érdekében? Figyeljünk, olvassunk címkét, és kerüljük az ár-érték arányban gyanúsan olcsó termékeket.


Beszéljünk néhány 'hot topicról'. Mi most a helyzet az édesítőszerekkel, kimondottan az aszpartámmal, a bio élelmiszerekkel, tartósítószerekkel, E-számokkal kapcsolatban? Ezek mennyire károsak, vagy nem károsak?

Ez egy összetett kérdés, extra hosszan tudnék külön-külön is mindegyikről beszélni, de ha egy-egy mondatban kellene összefoglalni, akkor:
  • A mesterséges élelmiszerek, édesítőszerek (mint péládul az aszpartám) NEM rákkeltőek, a kedvezőtlen hatásokhoz irreálisan magas dózisban kéne bevinnünk őket a szervezetünkbe.
  • A BIO jelző csupán egy minősítés, egy pecsét, ami természetesen garantál egy minőséget, de ez nem jelenti azt, hogy ami nem BIO, az nem egészséges, vagy nem nagy körültekintéssel termesztett, akár növényvédőszerek használata nélkül.
  • A tartósítószerek nem (feltétlenül) jelentenek felesleges rosszat egy élelmiszer összetevői között, hiszen az előbb már ecsetelt élelmiszerbiztonságot fogja nagyobb eséllyel biztosítani.
  • Tudod, hogy még a C vitaminnak is van e- száma? Ezt a jelölési rendszert egyszerűsítés, rendszerezés érdekében vezették be – a C vitaminé például az E300 –, és természetes alkotókat (is) mutat, valamiért mégis ódzkodunk tőlók. Én személy szerint úgy tapasztalom, hogy éppen ezért már inkább a hosszabb neveit tüntetik fel a színezékeknek, tartósítószereknek, állományjavítóknak, édesítőszereknek, stb, de ez mind csupán a fogyasztó bizalmáról szól, mondhatjuk, hogy élelmiszermarketing.

Végezetül, milyen tippjeid vannak az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatosan, amit jó, ha betartunk, megfogadunk?

Legyünk tudatosak, olvassunk élelmiszercímkét, és vásároljunk biztos forrásból, kerülve a túlfinomított, extra feldolgozott termékeket. Ha ránézünk egy ételre, élelmiszerre, és logikusan adja magát, látszik az milyen alkotókból áll, akkor nagyobb eséllyel fogyasztunk egyszerűbb, egészségesebb, akár biztonságosabb termékeket is. Ne felejtsük, a szabályok és a tartósítószerek is a mi, fogyasztók érdekeit, biztonságát szolgálják!"

A Zepter meghódította a világot a Zepter Masterpiece főzőrendszerrel. A környezetszennyezés és a minket körülvevő vegyi anyagok miatt ma mindenkinek nagyobb szüksége van a Zepter termékekre, mint valaha. A Zepter egészségmissziója egyszerű és kézenfekvő módja annak, hogy jobbá tedd az életminőségedet. 
A Zepter Masterpiece edénycsalád tagjai egyedülálló szabadalmaztatott megoldásokkal segítik az egészséges ételkészítést. 

A kiemelkedően tartós, csúcsminőségű Zepter 316L nemesacélból készülő Masterpiece edények fejlett technológiája és innovatív formaterve lehetővé teszi a víz nélküli főzést és a zsiradék nélküli sütést, így az ételek egészségesebbek és ízletesebbek lesznek: megőrzik természetes aromáikat, tápanyagaikat és biológiai értékeiket (vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, mikro- és makronyomelemeket), alacsonyabb lesz a kalóriatartalmuk, és nem keletkeznek bennük ártalmas vegyületek a sütés vagy főzés során.

A Masterpiece emeletes főzőrendszer egymásba illeszthető edényeivel pedig energiát, időt és pénzt takaríthatsz meg, de ami a legfontosabb, elsősorban védi az egészségét.

Közzétéve: 2024. 06. 17. 16:21:43 Szerző: Zepter International | 0 hozzászólás
Egészség
Megosztás:
Zepter logotype A termék sikeresen a kosárba került! Bags Tovább a kosárba